Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen játunk

admin cs, 03/29/2018 - 18:48

Idén is megrendezésre került a hagyományoknak örvendő Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny. Iskolánk is megkapta Zanócz István tűzoltó alezredes felhívását. Kisebb tanakodás után eldöntöttük, hogy mi is indulunk ezen a versenyen. Volt egy kis félelem bennünk, hisz nem volt semmilyen tapasztalatunk ilyen versennyel kapcsolatban, de sikerült azonnal olyan diákokat találni, akik szívesen képviselték iskolánkat ezen a megmérettetésen.

Csapatunk tagai: Juhász Krisztián, Kovács Richárd, Szűcs Viktória, Papp Balázs és Klimó Zoltán. Szerencsére nem egyedül kellett szembenéznünk ezzel a kihívással, mivel a Sarkadi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettől hatalmas segítséget kaptunk. Ők voltak, akik idejüket nem sajnálva minden délután gyakorlati és elméleti oktatást, felkészítést tartottak a diákjainknak. Tanulóink nagy kedvvel és elszántsággal vettek részt minden felkészítésen. Nagy köszönetet szeretnék mondani Sztancs József c. tűzoltó alezredesnek, a Sarkadi járás Katasztrófavédelmi megbizottjának, Kocziha Gabriellának, Szabó Lajosnak, Borbély Ferencnek, Juhász Krisztiánnak, Tóth Sándornak, Enyedi Máté Rolandnak, akik tudásukkal, tapasztalatukkal gyarapították kis csapatunk hozzáállását és tudását. A felkészítések során megtanulták a buzgár építés rejtelmeit, a sugárszerelés gyakorlati és elméleti hátterét, az újraélesztést és a stabil oldalfektetést, illetve megannyi elméleti ismeretet elsajátítottak. Meg kell említenem, hogy a diákok nem csak a helyi tűzoltó egyesület felkészítésén vettek részt, hanem az órák után több alkalommal is az iskolában maradtak, ahol gyakorolták a sugárszerelést szárazon.

A versenyre 2018. március 26-án, egy borongós tavaszi napon, került sor Békés-Dánfok Üdülőközpontban. Két kategóriában hirdették meg a verseny, mi a középiskolás korcsoportban képviseltük iskolánkat. A középiskolás kategóriában 12 csapat adta le jelentkezését, de 11 csapat jelent meg ezen a napon. Szegedi Jenő tűzoltó alezredes ismertette a verseny menetét, illetve Izsó Gábor polgármester úr nyitotta meg a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt. Hét állomáson mérhették össze tudásukat a megjelent diákok. Volt olyan állomás, ahol elméleti és volt olyan, ahol gyakorlati tudásukról adhattak számot. A feladatok elvégzése során nem csak a pontos válaszok és a feladatok pontos elvégzése volt a fontos, hanem az idő is. Az első feladatukban 25 kérdésre kellett válaszolniuk, itt 20 pontot szereztek. Majd ezután egy hosszabb pihenő következett, amit a melegedőben töltöttek el beszélgetéssel. Közel másfél óra várakozás után elindultak ők is és egymás után végezték el a feladatokat. A kialakított állomásokon szépen teljesítették a feladatokat. Az elméleti feladatoknál sajnos pontokat veszítettek, de összességében sikeres napot könyvelhetünk el, mivel csapatunk a 4. helyezést érte el. Gratulálok a fiataloknak!

 

                                                                                                          Hadi Imre