A Bűvösvölgyben jártunk

admin h, 05/28/2018 - 07:54

A cikkünk címe akár egy izgalmas, kalandfilm címe is lehetne. Ha belegondolunk nem is járunk messze az igazságtól, mivel tényleg nagyon kalandos napon vagyunk túl. A tavalyi év decemberében regisztráltuk a kilencedikes osztályunkat a debreceni Bűvösvölgy programjára. Akkor még nem nagyon tudtuk, hogy pontosan miről is lesz szó, de láttunk benne lehetőséget. Telt-múlt az idő, megkaptuk a tájékoztató levelet, hogy milyen témákról lesz majd szó. Nagyon profin összeállított óraterveket kaptunk, amelyekkel előzetesen felkészíthettük a kilencedikes diákjainkat. A főbb témák a következők voltak: internet és mobilkommunikáció, írott sajtó, rádió, reklám, tv és hírműsorok.

A diákokkal az informatika és az osztályfőnöki órákon megbeszéltük az előbb említett témákat. Szerencsére mindenkinek volt személyes, önálló véleménye minden témáról. Eljött a nagy nap. Reggeli találkozó az iskola előtt. A legtöbb diák nincs hozzászokva a korán keléshez, de szépen szállingóztak a megbeszélt találkozóhelyre. Háromnegyed hétkor el is indult a buszunk Debrecen felé. Az utat jókedvűen tettük meg, szerencsére nem volt sehol komolyabb forgalmi dugó. Kilenc előtt pár perccel már a Bűvösvölgy Médiaértés- Oktató Központban voltunk.

Első körben mindenki megkapta a saját kulcsát a zárható szekrényekhez, amibe bepakolhattuk a táskáinkat. Ezután a Zsibongónak elnevezett teremben kaptunk egy kis tájékoztatást Kelemen Andreától, aki nagyon kedvesen elmondta, hogy mi vár ránk. A diákok három csoportba lettek beosztva (narancs, piros, zöld) és ennek megfelelően vettek részt a foglalkozásokon. Kísérő tanárként igyekeztem mindhárom csoporttal részt venni egy-egy foglalkozáson. A narancs csapathoz csatlakoztam először, akik kipróbálhatták, hogy milyen lehet híradósnak, riporternek lenni. Illetve megtekinthettük, hogy milyen a greenbox technika használata. Ezután egy ”élő” radió showt hallgathattam meg a diákok tolmácsolásában. A kitalált rádióműsorban volt minden: reggeli beszélgetés, időjárás-jelentés, hírek, sőt még nyereményjáték is. Ebédszünet után egy izgalmas horror film forgatást tekinthettem meg, ami szintén a már említett, greenbox technika segítségével valósult meg. Az utolsó foglalkozáson külön előadás volt a fiúknak és a lányoknak az internethasználat veszélyeiről. Annak ellenére, hogy nagyon komoly és érzékeny témát boncolgatott, az utolsó foglalkozás is nagyon pörgős volt. A diákok a saját döntéseik alapján végig kísérhettek egy kitalált történetet és megtekinthették, hogy milyen veszélyei vannak a nem megfelelő internethasználatnak. A nap végét az elkészített kisfilmek megtekintésével fejeztük be a Zsibongóban.

Egy nagyon mozgalmas, izgalmas, hasznos napot tudhatunk magunk mögött. A diákok is felejthetetlen élményekkel lettek gazdagabbak. Bízok benne, hogy a jövőben lesz még lehetőségünk ellátogatni a Bűvösvölgybe.

 

                                                                                                             Hadi Imre

                                                                                                          osztályfőnök